Čestitka

kar tako malo o vsem kar ne spada drugam

Čestitka

OdgovorNapisal/-a markojeras » Sr Dec 25, 2013 9:35 pm

Slika
markojeras
 
Prispevkov: 27
Pridružen: Po Nov 09, 2009 7:45 am

Re: Čestitka

OdgovorNapisal/-a markojeras » Če Dec 26, 2013 8:50 pm

Evo i na engleskom, ne znaju svi hrvatski :)

Slika
markojeras
 
Prispevkov: 27
Pridružen: Po Nov 09, 2009 7:45 am

Re: Čestitka

OdgovorNapisal/-a Miha Kos » Pe Dec 27, 2013 1:39 am

Lepo voščilo! Seveda pa je posebne pozornosti vredna zgodovinska slika, ki bi jo bilo lepo opremiti s podatki: kje, kdaj, kdo, ...
Predvidevam, da je na sliki grunau- baby I (ali II) - za poznavalce je odveč spomniti, da je bilo to letalo v množični uporabi že koncem 30-tih let prejšnjega stoletja in da je npr. razvpita Hanna Reitsch z njim opravila prelet Gradec - Maribor. In kar precej - izdelanih v Letovu v Šentvidu pri Ljubljani - jih je letelo tudi v Sloveniji do konca 50-tih let. Sicer pa na tem forumu vidite sporočilo, da obnovljena "bebica" že nekaj let leti v Postojni.
Kaj pa obe osebi na sliki? Levo očitno ni Hanna Reitsch. Desni razgaljeni osebek pa ima zanimivo vojaško kapo, ki me spominja na NDH (Nezavisna država Hrvatska) ... In kaj sta s tem letalom počela v očitno globokem snegu?!
Torej: Marko Jeras: so kakšni podatki o tej sliki?
Miha Kos
Miha Kos
 
Prispevkov: 32
Pridružen: Ne Nov 08, 2009 11:30 pm

Re: Čestitka

OdgovorNapisal/-a markojeras » Pe Dec 27, 2013 10:09 am

Drago mi je da postoji makar jedan Slovenski jedriličar zainteresiran za povijest. Iako je primarna zamisao bila čestitati blagdane, naravno da ću rado dati i podatke o fotografiji.

Na fotografiji je dvoje jedriličara, pripadnika 'elitne' zagrebačke jedriličarske grupe "Galeb" Kraljevskog Aerokluba Banovine Hrvatske prije 2. svjetskoga rata: Dragica Peterin i Rudolf 'Hala' Berković. Fotografija je snimljena zimi 1942. na 1943. godinu na terenu Vojne jedriličarske škole u Svetoj Nedelji nedaleko Zagreba. Hala je bio djelatan nastavnik škole a Dragica je polazila nastavnički tečaj.

Jedrilica na fotografiji je Grunau Baby IIa, bez zračnih kočnica. Letjelo se po snijegu, polijetanjem na povlaku auto-vitlom montiranom na Rolls-Royce Vojne jedriličarske škole.

Materijal za knjigu o 'Galebašima' je pripremljen za lekturu i prijelom pa planiramo objavu slijedeće godine. Slijedeće ću godine dovršiti istraživanje povijesti zrakoplovnog jedriličarstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pa je plan objaviti knjigu na tu temu 2015. godine.
markojeras
 
Prispevkov: 27
Pridružen: Po Nov 09, 2009 7:45 am


Vrni se na Splošne debate

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost