Boris Žorž četrti v Prievidzi

kar tako malo o vsem kar ne spada drugam

Boris Žorž četrti v Prievidzi

OdgovorNapisal/-a MihaPremrl » Ne Maj 11, 2014 9:12 pm

V članku je prelitega kar nekaj črnila o tematiki, ki žuli tudi mene in o kateri se nič ne govori. Super članek Niko, zadel si žebelj na glavico. (spisal sem to sporočilo torej je tvoj namen dosežen) Se pa ne strinjam ravno z vsem napisanim.
Najprej bi želel čestitati Borisu, za odlično letenje, ki ga žal ni kronal s "kolajno". Bo pa naslednjič bolje. Poizkušal sem kar se da redno spremljati kaj se dogaja zato ker me zanima vse kar je povezano z jadralnim letenjem sploh če so zraven slovenci. Prepričan sem, da je tekmovanje vsaj s pol očesa spremljalo kar nekaj ljudi, mogoče je klikov manj, ker tekmovanja niso vsi spremljali dnevno, mogoče pa zato, ker se zaradi "konkurence" drugih hobijev z jadralnim letenjem ukvarja vedno manj ljudi. Zanimivo bi bilo vedeti koliko klikov je bilo letno na to spletno stran odkar je stran aktivna. Mogoče se lahko kaj naučimo iz tega.

Glede začetnika, ki je spraševal o tem ali so v tem športu sploh tekmovanja. Se nič ne čudim da je tako. Kot so moje izkušnje vsi (vključno z mano), ki se ukvarjamo z jadralnim letenjem za današnji čas premalo le tega posvetimo tistim, ki se s tem športom šele srečujejo. Zakaj? Ne vem, vem pa da se prav v vsakem klubu v Sloveniji po opravljenem osnovnem šolanju nihče ne ukvarja z nadebudnim začetnikom dokler se ne izkaže in se sam na lastno pest ne poizkuša ukvarjati s preleti. Najbrž je veliko ljudi, ki so že imeli dovoljenje pa so po nekaj letih jadralno letenje opustili, ker niso vedili zakaj leteti naprej. Najbrž k temu pripomore tudi to, da jadralno letenje vzame zelo veliko časa, ki ga marsikdo nima oziroma si ga lažje vzame za določen čas kak dan v tednu kot pa nenapovedano kadar je vreme. Lažje se je ob prostem času ukvarjati z nečim s čemer se lahko ukvarjaš ko želiš in kadar želiš. Pa nas je vsako leto manj. Čeprav je jadralno letenje individualen šport se po mojem mnenju premalo zavedamo, da je jadralno letenje čeprav letimo sami v bistvu kolektivni šport. Bluzim neumnosti? V zrak se najbrž spravimo sami, brez pomočnika, ki nam pomaga sestaviti letalo, brez nekoga, ki nam drži krilo ter brez nekoga, ki upravlja vlečno letalo ali vitel. Brez vseh teh ljudi lahko razen nekaj redkih srečnežev, ki imajo dostop do jadralnega letala z motorjem samo opazujemo oblake s tal, pa še ti srečneži redko kdaj (če sploh) opravijo polet popolnoma brez pomočnika. V današnjem času je precej več zanimivih hobijev, kot jih je bilo takrat, ko so nastajali standardi po katerih se šola in po katerih smo se vsi šolali. Vsi že več let govorimo o upadu šolanja in samo čakamo kaj bo, novega pa ne naredimo nič. Mogoče bi morali spremeniti način podajanja znanja mlademu rodu.

V članku je zapisano: "Da smo jadralci v povprečju namenili več časa temu, da se raje ogledujemo v domačem ogledalu, ki je prispodoba za dosežke na OLC."
Ne vem kako na OLC gledajo drugi in če sem pošten me niti ne zanima. Bom pa povedal kako na OLC gledam sam. OLC je odličen kraj za iskanje novih poti po katerih lahko letiš sam, oceno tega ali je bila tvoja izbira poti določen dan dobra ali slaba (saj če vidiš, da če so izkušeni "preletaši" na terenu, ki si ga imel med preletom ogledanega za napad imeli težave veš, da si se odločil pravilno in obratno), da sploh vidiš kdaj in kje letijo kolegi z ostalih klubov (ker drugače informacij o tem ni), da vidiš kje zunaj letališko pristanejo drugi, iskanje informacij o tem koga si na poti srečal ter zakaj, zato da letališče Postojna mogoče nekoč opazi še kdo iz tujine ter ga zato pot prinese mimo in še kaj pomembnega sem pozabil. Tekmovalna plat OLCja je zame drugotnega pomena. Svoje lete objavljam zato ker upam da z njimi pri vsem naštetem pomagam še komu drugemu. Res je vsako leto plačam pristopnino za tekmovanje v preletih pa ne zato, ker ga imam ambicijo zmagati (se pa seveda trudim po najboljših močeh) ampak zato, ker se mi ne zdi škoda 7€ na leto zato, da se enkrat na leto srečam s kolegi iz ostalih klubov. Mislim, da bi morali na OLC gledati kot na promocijo jadralnega letenja in ne kot na lastno ogledalo.

Pričakujem da tega mojega kracanja nihče ne bo komentiral upam pa, da bo nekdo nekoč vsaj pomislil predno bo še vedno zamahnil z roko in si mislil svoje o novem začetniku ali poletu objavljenem na OLC.
MihaPremrl
 
Prispevkov: 105
Pridružen: To Nov 10, 2009 10:39 am

Vrni se na Splošne debate

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov