Ciril Križnar - Ciko

kar tako malo o vsem kar ne spada drugam

Ciril Križnar - Ciko

OdgovorNapisal/-a Miha Kos » So Jan 02, 2010 7:24 pm

Iskrena hvala Niku in Pavlu za odličen, raziskovalno dokumentaren in hkrati literarno privlačen zapis o Cirilu Križnarju - Ciku! Prepričan sem, da s tem in mnogimi drugimi podobnimi prispevki na Opensoaring postopno dobivamo najboljši možni pregled preteklega dogajanja v slovenskem športnem letalstvu, zlasti jadralnem. In želim si, da bi se to nadaljevalo. Saj veste: brez preteklosti ni sedanjosti, pa tudi ne prihodnosti ...
Sicer pa moram priznati, da sem zapis o Ciku bral z veliko mero osebne, kar čustvene prizadetosti. V zrelih letih sem namreč vedno bolj prepričan, da je bilo obdobje med letoma 1956 in 1960, ko sem letel v ljubljanskem aeroklubu na starem letališču v Polju, med najlepšimi v mojem življenju - če ne kar najlepše. Ne upam si trditi, da je bil za to zaslužen le Ciko - gotovo pa je k temu veliko prispeval. Za mene (6 let mlajšega) in gotovo še za marsikaterega njegovega učenca je bil nedosegljiv vzornik ter hkrati razumevajoč tovariš. Zato sem ponosen, da je v moji ohranjeni "Lični letački knjižici pilota - jedriličara" v omenjenem obdobju kot učitelj podpisan Ciko. Tako mi je 27.6.1957 podpisal, da sem opravil "C" izpit in istega dne zaključil tudi tečaj aerovleka na Žerjavu in Čavki (in seveda se spomnim, da nas je takrat "vlačil" znameniti ljubljanski De Havilland Tiger Moth).
Med posameznimi leti s Cikom mi je najbolj ostal v spominu tisti, ko mi je omogočil jadranje z njim na sprednjem sedežu Žerjava, medtem ko je on na zadnjem sedežu pod pokritim poklopcem kabine vadil instrumentalno letenje. Kako sem bil ponosen, da mi zaupa opazovanje zračnega prostora in javljanje najinega položaja! In na podlagi zapisa v omenjeni letalski knjižici sklepam, da je bil ta let 2.5.1958, ko sva jadrala 38 minut in dosegla višino 2000 m.
Miha Kos
Miha Kos
 
Prispevkov: 32
Pridružen: Ne Nov 08, 2009 11:30 pm

Vrni se na Splošne debate

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost