starodobnik

karkoli imate odveč ali potrebujete ...
Odgovori
boris kozuh
Prispevkov: 5
Pridružen: Sr Jun 08, 2016 7:57 am

starodobnik

Odgovor Napisal/-a boris kozuh »

Iščem družabnika/družabnike za nakup in letenje s starodobnikom iz Anglije EoN Olympia 2b. Po opisu lastnika je letalo v zelo dobrem stanju, plovno in s prikolico stane okoli 3300 evro + prevoz iz Anglije. Boris Kožuh
Priponke
_MG_1702.jpg
_MG_1702.jpg (100.55 KiB) Pogledano 9271 krat
Pavel Magister
Prispevkov: 226
Pridružen: To Nov 10, 2009 8:09 pm

Re: starodobnik

Odgovor Napisal/-a Pavel Magister »

Gospod Kožuh,

če kako letalo označimo kot starodobnik se spodobi, da ljubitelji takšnih letal tudi njihove lastnosti poimenujemo enako, kot se jih je v času njihovega nastanka in izdelave.

Katera letala so v šestdesetih letih slovenski klubi imeli, nisem natanko vedel ne v šestdesetih letih, še manj se jih pa spomnim danes, vendar celjske Olimpije zagotovo ne bom pozabil vse do konca
svojega zavedanja.
Med slovenskim jadralskim prvenstvom l.1963 v Celju sta dve zaporedni dopoldanski nevihti vodstvo tekmovanja prepričali, da je dirke za tisti dan konec. Popoldan se je vreme ustalilo in brž sem izkoristil
priliko ter začel vrteti kroge okrog dveh pomembnežev. Najprej okrog Silva Orožima, ki mi je zatem kar brez spoznavnega leta omogočil samostojni let s prototipom Libisa - 17 (oranžni Libis).
Celjska Olimpija, takrat edino takšno jadralno letalo v Sloveniji je bila LETEČA in ker je Maks Arbeiter videl dogajanje z Libisom, je takoj uganil, zakaj sem že nekajkrat zapored sedel vanjo in si jo tako
natančno ogledoval. Napotek, ki mi ga le dal pred vzletom, je bil zelo kratek :"...Najbrž si že sam ugotovil, da palica, noge in zavore delujejo enako kot pri drugih letalih". On sam me je potegnil gor.

V nekaj desetletjih mojega letenja sem vseskozi odkrival, da letala zares letijo, skoraj tako kot ptiči, le pred vsakim vzletom sem se moral po ustaljenem postopku prepričati, da je letalo zares leteče.
Zato ker tudi vi že spadate med starodobnike, boste to moje pisanje brez dvoma razumeli.
Pavel Magister
boris kozuh
Prispevkov: 5
Pridružen: Sr Jun 08, 2016 7:57 am

Re: starodobnik

Odgovor Napisal/-a boris kozuh »

Lepo pozdravljeni kolega Pavel Magister,
za začetek povem resnično zgodbico o jeziku. Pred nekaj leti sem napisal priročnik za študente, ki je opisoval postopke statistične obdelave podatkov za diplomske naloge. Nekaj ukazov se je končalo približno tako: " ... in na koncu potrdimo s tipko ENTER". Lektor me je prijazno opozoril, da bi bilo lepše, če bi namesto tipke enter uporabil izraz vnašalka (torej "... na koncu potrdimo z vnašalko"). Enako prijazno sem mu odgovoril, da se sicer strinjam z njim, toda težava je v tem, da na vseh računalnikih piše enter in na nobenem vnašalka. Da zatorej ne bom pisal vnašalka, dokler to ne bo pisalo na računalniku.
Jezik je predvsem sredstvo za sporazumevanje. Verjamem, da so zapis v mojem oglasu vsi bralci razumeli enako in sicer tako, kot sem sam mislil.
Seveda se strinjam z vami glede izraza leteč/leteča (Blanik je leteč, Olimpija je leteča). Vendar tudi tukaj nastopi težava. Če bi v oglasu napisal, da je Olimpija leteča, bi to bilo možno razumeti kot "Olimpija je cela, nič ji ne manjka, je v dobrem stanju in bi lahko že jutri letela". Jaz sem pa hotel povedati morebitnemu družabniku, da ima veljavno spričevalo o ... ?? Kako pravzaprav sedaj imenovati to spričevalo? Imenovati ga po angleško: ARC ali CofA? Tega raje ne bi napisal.

Povrhu pa težko verjamem, da je kdo v času, ko sta letela celjska Olimpija, govoril da je leteča in pri tem mislil na urejene dokumente. Seveda smo govorili "leteča trdnjava", "fantje v letečih škatlah" ali npr. "leteči cirkus" in podobno. Toda to je že drugi pomen izraza leteč/leteča/leteče.

Tudi sam sem zelo nezadovoljen z novimi časi v katerih imam licenco, ratinge, privilegije, medical itd. Nisem več učitelj letenja temveč instruktor, tudi letalska šola je zgolj organizacija ATO in ne vem kaj še vse. Zato mi ne zamerite preveč za izraz "plovna". Hkrati prosim za nasvet kako bi kratko in enostavno imenoval spričevalo, ki potrjuje, da jadralno letalo sme leteti?
Dolge, daljne in visoke lete vam želim ter vas pozdravljam Boris Kožuh
P. S. Ker imam že eno Olimpijo, jo pridite pogledat, ko jo bom prvič pripeljal v Slovenijo (morda v Postojno, če bodo tam organizirali srečanje starodobnih jadralnih letal)
Odgovori