Oživitev Jadralne mladine

Debate, dogodki, novice... za mlade jadralne pilote

Moderatorji: MatijaKMihaPremrl

PHladnik
Prispevkov: 6
Pridružen: Če Jul 25, 2013 3:41 pm

Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a PHladnik »

Živjo,

zanima me, če je ideja popolnoma zamrla ali je bilo samo premalo zanimanja. Na spletni strani Jadralne mladine ni nobenega dogajanja in menim da bi bilo super, če bi ideja ponovno oživela.

LP

Peter Hladnik
skavalic
Prispevkov: 23
Pridružen: Sr Avg 07, 2013 9:10 pm

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a skavalic »

Pozdravljen.
V resnici je za jadralno mladino in idejo o tem da bi se povezali mladi iz različnih koncev Slovenije v ozadju delovalo nekaj mladih, ki jim je zagnanost hitro padla, ko so ugotovili, da ni zanimanja in podpore pri aeroklubih, da je mladincev in zagnanih, ki bi vskočili na pomoč s prispevki in idejami, organizacijami dogodkov malo ali oz. nič, in da na prispevke ni bilo nikjer nobenega odziva. Mislim pa na Tončija, Krajnca, Premrla, Kavaliča, Benota, Vido, Ivo,... in še bi lahko našteval. Zanimivo je bilo to, da se nobeden ni prijavil na izzive, kljub temu, da so bile razpisane nagrade (če se ne motim polet z ultralahkim letalom, Oudie, itd...).
To je rak rana jadralnega letenja, ki po mojem mnenju grozi z zatonom v kolikor se v mladino ne bo vlagalo in v kolikor izkušeni piloti ne bodo znali prenesti vseh čarov letenja in jadranja na mlajše "pilote". Govorim o druženju, idejah, izmenjavi izkušenj, napredovanju, premagovanju izzivov in premagovanju nalog, ki so jih odleteli izkušeni jadralci pred nami,tekomovanja, odprave in akcije v preletih.
Zanima me ali lahko zabeležimo število aktivnih mladincev posameznih aeroklubov, pri čemer smatram za aktivne tiste, ki imajo vsaj 60 ur letenja letno, so zagnani in imajo iddeje kaj bi z jadralnim letenjem, si zastavljajo smele cilje in jih izpolnjujejo. Kdaj je bilo organizirano in izpeljano mladinsko državno prvenstvo? Ali si upamo napisati število aktivnih mladincev v posameznem aeroklubu? Obstaja ta statistika?
Menim, da je opravljenega veliko začetnega dela, narejena je spletna stran, ki omogoča enostavno osveževanje in dodajanje vsebine, je začetek in omogoča sklic dogodkov, izmenjavo mnenj, objavo članka in posledično nadgrajevanju znanja in izkušenj. Manjka pa ravno slednje oz. "delovna sila" ki bi verjela v razvoj jadralnega letenja v Sloveniji, napredek in v to, da je napredek hitrejši in bolj zabaven če se ga lotimo v širšem krogu somišljenikov.
V kolikor še kakega mladinca zanima obuditev zadeve naj prosim poda svoje mnenje. Če se bo pokazalo zanimanje za obuditev pa bo mogoče še kakšnega veterana med mladinci zamikalo, da mogoče le vse ni bilo zaman in bo zadeva še hitreje stekla (pomoč pri oranizaciji itd...). Torej koliko je mladincev v posameznem aeroklubu? Ali koga zanima, da bi ponovno obudili zadevo? Se kdo javi?
Lp, Sandi
MihaPremrl
Prispevkov: 105
Pridružen: To Nov 10, 2009 10:39 am

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a MihaPremrl »

Žal se ukvarjamo s športom za katerega moraš žrtvovati veliko časa, ki ni brezplačen, o katerem povprečen zemljan žal ne ve prav veliko in ki ni medijsko izpostavljen kaj šele popularen. Vse to so stvari, ki mladine ne pritegnejo in zaradi katerih se v času računalnikov po mojem mnenju vse manj ljudi odloča za naš prelepi "šport". Del krivde je tudi pri nas, saj mladina v večini krajev sploh nima stika s travniškimi piloti, ter poznajo samo stereotipe da je to šport elite ter popolnoma zdravih bogatašev. Vse našteto nam sledi v prihodnosti, ker če ne bo mladih tudi mi ne bomo več leteli, ker nam ne bo imel kdo držat krila, nas hodil iskat na njive, nas vlekel pod nebo zato je na nas, ki se še ukvarjamo z jadralnim letenjem, da ga v najlepši luči predstavimo tudi tistim, ki ne vedo kaj to sploh je. Pa tudi če samo s pogovorom ob kapljici rujnega.
Meni osebno ni problem komu pomagat, delit svoje izkušnje ali se z njim/njo pogovorit kaj tretjega. Če kdo ne verjame naj vpraša Sandija. ;) Z veseljem bi svoje skromno znanje delil še s kom, če vidim da ga to zanima. Zato bi bilo lepo vedeti koliko je v Sloveniji mladincev, ki jih preleti sploh zanimajo. Po moje me bo groza če izvem pravo številko, kajti najbrž se pogovarjamo o nekaj dušah na leto. Oglasite se vsi ki spremljate Opensoaring ker vas zanimajo preleti in bi se radi nekoč odpravili iz dosega matičnega letališča. Prepričan sem da bomo skupaj našli način kako stvar narediti varnejšo in prijetnejšo.
PHladnik
Prispevkov: 6
Pridružen: Če Jul 25, 2013 3:41 pm

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a PHladnik »

Jaz še zdaleč nisem v kategoriji pilotov, ki naletijo 60+ ur letno, vendar sem letos prvič zajadral iz obroča letališča po vipavski dolini in bilo je res nekaj posebnega. Ni ravno prelet ampak začetek pa je :D . Jaz letim v Ajdovščini in lahko malo povprašam upravnika in teh nekaj mladih pilotov kar nas je, če so za stvar. Mislim da kakršna koli pomoč pri začetku je super, tako da bom poskušal pritegniti še kakšnega, ki bi podprl idejo.
MihaPremrl
Prispevkov: 105
Pridružen: To Nov 10, 2009 10:39 am

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a MihaPremrl »

Super eden se je že javil! ;) Še kdo?
skavalic
Prispevkov: 23
Pridružen: Sr Avg 07, 2013 9:10 pm

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a skavalic »

Super. Upam da se še kdo javi. Potem pa bomo že pomagali da se stvar zažene...
benjamin
Prispevkov: 3
Pridružen: So Jul 24, 2010 11:26 am

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a benjamin »

Peter se opravičujem za zapozneli odgovor z moje strani, žal službene obveznosti terjajo svoje. Kot si sam opazil, je dogajanje pod okriljem jadralne mladine s časom zamrlo, saj od skupnega druženja nad Laškim kjer smo se srečali, stvar navkljub začetnem navdušenju ni gladko stekla dalje kot smo želeli. Mogoče so bili kriteriji v posameznem sklopu tekmovanja, kljub zanimivim nagradam postavljeni previsoko in je to odbilo mlade jadralce k udeležbi, čeprav je moje mnenje da je pravi razlog drugje. Izhajal bom iz primera domačega kluba, ki je meni najbližje. Sam sem postal najprej "preletaš" in kasneje tudi tekmovalec, če se ozrem nazaj vidim, da je bil moj predhodnik v klubu deset let starejši od mene, sedaj pa zopet po cca. desetih letih prihaja za mano nova generacija "preletašev". Če ta primer prenesemo na širše območje Slovenije lahko vidimo, da je število mladih "preletašev" majhno. Zavedati se je potrebno tudi dejstva, da je potrebno veliko truda v različnih oblikah, da pridemo do stopničke katera nam omogoča letenje po širšem področju. Če nadaljujem dalje moja opažanja, lahko vidimo da je večini pilotov v klubu dovolj jadranje v okolici letališča na varni višini in doletu. Mogoče sem odtaval malo vstran od začetnega odgovora ampak je bilo to potrebno omeniti. Vem, da je po klubih dovolj izkušenejših "preletašev" in tekmovalcev, ki vas bodo vzeli pod svoje okrilje, če boste le pokazali voljo, da si želite stopiti na pot preletov. Sedaj se bom vrnil na začetni motor jadralne mladine. Večina se nas je zaposlila doma nekateri tudi v tujini in spoznala, da je bilo v času študentskega življenja največ časa za ukvarjanje z jadralnim letenjem in dogodkim povezanim z njim. Zato mislim, da bi bilo potrebno v gonilne vrste jadralne mladine na novo vključiti mlade pilote, ki bi za zečetek obudili začetno idejo jadralne mladine in jo nato tudi nadgrajevali. Mislim, da bi vam starejši člani jadralne mladine z veseljem priskočili na pomoč z izkušnjami in nasveti kot sta pred menoj že omenila Sandi in Miha. Peter tebi in ostalim mladim pilotom, ki berejo podsklop jadralne mladine želim, čim več lepih trenutkov pod cumulusi nad bližnjem letališčem ali širše.
Aljaž
Prispevkov: 8
Pridružen: Ne Sep 08, 2013 7:01 pm

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

Da pristavim svoj piskrček:

Ko je Jadralna mladina štartala, sem jaz še lepo gulil sedež Blanika, in seveda spremljal, kaj se dogaja.
Zdaj, ko se je sedež Blanika spremenil v ležalnik DGja, pa je zadeva nekoliko umrla...

Še vedno se prištevam h zelenim pilotom (ne ekologom :)), mi je pa stvar postala bolj zanimiva. Ne zaradi nagrad, menim namreč, da je bila Jadralna mladina sama po sebi, kot nekakšna krovna podorganizacija dobra zamisel.
Moji preleti so kratki, skorajda ne znam pobegniti iz letališkega območja. Rešitev? Nekdo, ki bi služil kot mentor. Tu bi morda utegnil nastati problem, zdi se mi namreč da v našem klubu preletaška scena bolj kot ne spi (morda ne le v našem?), ostali pa so bolj solo piloti, in nekako smo vajenci prepuščeni sebi in svojemu raziskovanju. Škoda, dobro zaledje bi nam lahko prihranilo več let razvoja.

Da ne bom preveč razvlekel in spisal raznih stvari, ki niti niso važne.
Tudi mene oživitev JM zanima!
MihaPremrl
Prispevkov: 105
Pridružen: To Nov 10, 2009 10:39 am

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a MihaPremrl »

Aljaž, od kod pa si? Da vidimo, kje se koncentrirajo mladi upi...
Aljaž
Prispevkov: 8
Pridružen: Ne Sep 08, 2013 7:01 pm

Re: Oživitev Jadralne mladine

Odgovor Napisal/-a Aljaž »

Oba z Hladnikom sva v ajdovskem AK. Sam sem pa sicer iz Vrhnike.

Ampak, ker ima vrhniški klub v Postojni DGja, bom naslednjo sezono tudi malo iz Postojne, če bo volja :)
Odgovori