Kinetoza - morska bolezen

kar tako malo o vsem kar ne spada drugam
Odgovori
jaka1
Prispevkov: 1
Pridružen: Po Feb 23, 2015 8:37 pm

Kinetoza - morska bolezen

Odgovor Napisal/-a jaka1 »

Pozdravljeni.

Menda se vsak letalec sreča kdaj s to, milo rečeno, neprijetnostjo.
Letim že kar nekaj časa in v preteklosti so se mi pri letenju že pojavljali simptomi kinetoze, ki sem jih potiskal ob stran, ker nisem poznal razloga za slabost, ki se je občasno pojavila.
Ko sem kasneje raziskal zadevo in dognal, da se v bistvu v zraku (pri letih daljših od cca 1 ure) borim z morsko boleznijo, sem s tem podzavestvo obremenjen in se zato simptomi pojavljajo še hitreje (psiha pač).
zanimivo je, da se ostali piloti, s katerimi sem se pogovarjal in ki so dovzetni za morsko bolezen, še posebej hitro odzivajo pri izvajanju ekstremnih manevrov, medtem ko sam le - te prenašam brez večjih težav. Kot sem napisal zgoraj - se simptomi začnejo pojavljati po cca 1 uri letenja (včasih že po pol ure, včasih po dveh urah...)

torej poskusil sem že marsikaj, kar bi ublažilo draženje morske bolezni; od sintetičnih (dramamin - tega odsvetujem - sam ga ne uporabljam več), do naravnih (ingver bi naj blažil simptome - neuspešno) preparatov. Do neke mere pomaga disciplina; da ne spremljaš preveč inštrumentov, da ne obračaš preveč glave, da je pogled večino časa usmerjen v horizont, kar je možno izvajati le v omejenem obsegu, ker je potrebno spremljati okolico (ostala plovila), teren pod sabo, inštrumente itd...

Zanima me, če se tudi vi srečujete s to težavo in kako jo blažite/odpravite?
Apeliram na prekaljene mačke, da zaupajo kakšno svojo skrivnost.
Matija Ž
Prispevkov: 8
Pridružen: Po Nov 09, 2009 8:28 pm

Re: Kinetoza - morska bolezen

Odgovor Napisal/-a Matija Ž »

Da trpiš za morsko boleznijo je logično saj uporabljaš " PLOVILA" Vidiš če bi letel in uporabljal letala pa tega nebi bilo!
LP M
Samson
Prispevkov: 1
Pridružen: Pe Apr 10, 2015 8:45 pm

Re: Kinetoza - morska bolezen

Odgovor Napisal/-a Samson »

Matija Ž napisal/-a:Da trpiš za morsko boleznijo je logično saj uporabljaš " PLOVILA" Vidiš če bi letel in uporabljal letala pa tega nebi bilo!
LP M

Odgovor Matiju Žnidaršiču.

G. Žnidaršič, pri svojih letih bi že lahko premogli toliko taktnosti, da bi vedeli kako in kdaj dajati opazke. Pilotu, ki ga daje slabost in mu otežuje letenje, ste namesto nasveta ali vsaj napotka, dali popolnoma neuporaben in ciničen komentar, ki ga bo samo še bolj odbil od letenja. Od vsega začetka sem bil podpornik prizadevanj za slovenski jezik v letalstvu, vendar vem, da spremembe jezika v takšni skupini, kot smo letalci pridejo počasi ter s stalnim opozarjanjem brez žaljivk, neumestnosti in vzvišenosti. Že tako je podpornikov tega gibanja malo in z vašim netaktnim delovanjem ste izgubili še dva. Niste premogli toliko pameti, da bi pilotu dali nasvet in ga na koncu prijazno opomnili glede napake. Učinek bi bil tak, kot, vsaj upam, si ga želite.

Zanima me kje ste bili vsi borci za slovenski jezik, ko se je pisal zakon? Vsi glavni akterji ste bili takrat ravno v času polnega delovanja v letalstvu in družbi.
Med jadralci je veliko zdravnikov, zakaj pilota niste obrnili k njim, g. Žnidaršič?

Ironično je, da g. Žnidaršič, ki je tako natančen, v svojem odgovoru naredi napako. Namesto
Matija Ž napisal/-a: nebi
se piše ne bi. Lepo bi bilo, da slovnična policija nima bose kobile.
Še bolj ironično je, da tehnika pilotiranja nekaterih borcev slovenskega jezika ni podobna pilotiranju, ampak upravljanju čezoceanskega tankerja, da se jih vsi ostali v zraku izogibamo.


Lep pozdrav.
Matija Ž
Prispevkov: 8
Pridružen: Po Nov 09, 2009 8:28 pm

Re: Kinetoza - morska bolezen

Odgovor Napisal/-a Matija Ž »

Spoštovani g. Samson.
Samson- svetopisemska oseba, sodnik in najmočnejši človek na svetu, nepremagljiv ,ta izredna moč mu je bila dana le dokler ga kdo ne ostriže.
V vašem sporočilu čutim gnev ki se je očitno že dalj časa nabiral do mene osebno. (naslovljeno je na Matija Žnidaršič, Kaj pa če Matija Ž nisem jaz?) Očitate mi, ŽALJIVKE, VZVIŠENOST, NEUMESTNOST. Ne vem kje to vidite! Moje sporočilo je bilo ravno toliko žaljivo,vzvišeno, neumestno kot je karikatura lahko vse to. Kar se pa taktnosti in starosti tiče pa imate prav. Res ne znam besed sprevračat in se nekomu uvlačit... Pa saj pri mojih letih menda ne pričakujete , da se bom na vašo željo spremenil?
Nisem bil žaljiv, ne vzvišen in tudi morska bolezen je povezana s plovili. Če pa bistva niste dojeli je pa to vaš problem in se zato ne spravljajte name in mi ne pridigajte kakšno grozno krivico nekomu delam. Predvsem pa bi pričakoval, da oseba ,ki si predstavlja da je najmočnejša na svetu premore toliko poguma da se takrat ko nekoga osebno napada tudi podpiše s pravim imenom! Če ne zaradi drugega ,da bom vedel komu se moram izogibati ne le v zraku ,ampak tudi na zemlji.
In pa še to bi želel povedati ,da nisem član nekega gibanja (in mi je zato če ste še pristaš le tega popolnoma vseeeno) , da pri odločanju o trminologiji v letalstvu nisem sodeloval in me tudi nihče ni nič vprašal, imam pa pravico povedati svoje mnenje pa če vam je všeč ali ne! Pričakoval bi pa, da prisotni na OS forumu, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi ogromno pisanja g. Magister Pavla in tudi ostalih , da je v je uporaba teh besed v slovenščini nedopustna.
Tudi brez napak nisem, a ogledalo ni krivo, da vidim kar vidim !
Kar se pa tankerjev v zraku tiče pa ni problem preveriti stvari saj imam arhiv praktično vseh mojih letov (razen letov z Blanikom kot učitelj).
Tako spoštovani Samson, bi lahko dejali ,da je v vašem pisanju veliko več tega kar očitate meni kot v mojem. Zato pazite,da vas ne bo kdo ostrigel in boste izgubili nadnaravne moči!

Pa brez zamere!
Matija Ž
zroskar
Prispevkov: 60
Pridružen: Sr Nov 18, 2009 11:32 am

Re: Kinetoza - morska bolezen

Odgovor Napisal/-a zroskar »

jaka1 da se vrnemo k tebi....ne bom rekel da sem kdaj doživel to bolezen. Meni se je dogajalo, da sem eno sezono na začetku imel premalo očiščen "camel bag" in mi je za vsakič bilo malo slabo nekaj časa po pitju vode.....Tako da, kaj če si samo lačen ali žejen?

lp
Željko
Odgovori