Zavezniški letalci 1939-1945

kar tako malo o vsem kar ne spada drugam
Odgovori
Pavel Magister

Zavezniški letalci 1939-1945

Odgovor Napisal/-a Pavel Magister »

Padec zavezniškega letala 2.aprila 1945 v Pesnici pri Mariboru

Na zbirateljskemu forumu sem odkril pogovor, katerega prenašam semkaj :

Vxx je vprašal :
"....Ker vidim to dobro razpravo imam pa še jaz eno vprašanje(sem tudi izgubil spisek sestreljenih letal) . Namreč kdaj in kateri ameriški lovski as se je zrušil malo pred koncem vojne v Pesnici pri
Mariboru. Sem založil star članek iz Večera,kjer je bila opisana vsa zgodba tega pilota....."

Adriatic Flyer mu je 21.2.2014 odgovoril :
"...As, ki je 2. aprila 1945 okoli 14. ure strmoglavil nasproti železniške postaje Pesnica je Harry Alfred Parker iz 318. eskadrilje 325. bojne skupine ameriškega letalstva. Ni bil sestreljen, temveč je
pri nizkem preletu železniške kompozicije na postaji Pesnica s krilom svojega letala z imenom Alba Marie Pippen (številčna oznaka 57) zadel v vertikalno železniško signalizacijo. Letalo (Mustang
P-51D) je vrglo v hrib vizavi postaje. Harry A. Parker je bil na mestu mrtev. Pokopali so ga v sosednji vasi Jarenina; grobarju so nemške oblasti naročile, da ga pokoplje, in mu za vpis v knjigo
pokopov povedali, da gre za captaina Harryja Parkerja. 17. julija 1947 so Parkerjeve posmrtne ostanke prekopali na ameriško vojaško pokopališče Košutnjak v Beogradu in jih kasneje skupaj z
drugimi tam pokopanimi prepeljali v Firence v Italiji.

Harry A. Parker je bil rojen 29. januarja 1919 v kalifornijski Pasadeni, kasneje se je družina preselila v Milford v New Hampshiru.
Sestrelil je 13 sovražnih letal in letel na 273 misijah.

Zanimivo, da se še danes vodi kot MIA - missing in action, čeprav je ameriška komisija, ki je prevzela njegovo truplo v Jarenini pripravila poročilo iz katerega je že takrat izhajalo, da je indentiteta
umrlega najverjetneje Harry A. Parker. Prav tako je leta 2004 njegovo usodo v Mariboru, Pesnici in Jarenini raziskoval Michael Allen iz ameriškega vojaškega urada za vojne ujetnike in pogrešane....."

Raziskava o dogodku še vedno poteka, zato lepo prosim Adriatic Flyerja - zagotovo prebira tudi Opensoaring - da se mi oglasi na naslov Pavel Magister, 01- 518 20 39
Odgovori